• BIST 100

    10528,52%0,61
  • DOLAR

    41,85% 0,03
  • EURO

    48,90% 0,29
  • GRAM ALTIN

    5695,80% 0,63
  • Ç. ALTIN

    9359,81% 0,00

Gıda güvenliği için saklama kurallarına dikkat!

Gıda güvenliği için saklama kurallarına dikkat!

SAĞLIK 6.10.2025 19:04:34 0
Gıda güvenliği için saklama kurallarına dikkat!

Geçtiğimiz hafta farklı şehirlerden gelen gıda zehirlenmesi haberleri ülke gündemine oturdu. İstanbul, Denizli, Kütahya ve Bursa’da yaşanan olaylarda birçok kişi hastaneye kaldırıldı, iki çocuk hayatını kaybetti. Şef Volkan Aslan, yaşanan bu vakaların mutfaklarda yapılan basit ama kritik hatalardan kaynaklandığını belirterek, uyarılarda bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - İstanbul Eyüpsultan’da aynı akşam yemeğini yiyen bir ailede 2 ve 4 yaşındaki çocuklar yaşamını yitirdi.

Denizli’nin Çivril ilçesinde devlet hastanesinde öğle yemeği sonrası 50’den fazla personel ve stajyer bulantı ve kusma şikâyetiyle acile başvurdu.

Kütahya’da bir düğün sonrası yaklaşık 21 davetli hastanelik oldu. Bursa Osmangazi’de ise bir ortaokulda 6 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedavi altına alındı.

“BİR İHMAL, ONLARCA İNSANI HASTA EDEBİLİR”

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Aşçılık Milli Takımı Kaptanı Şef Volkan Aslan, yaşanan bu vakaların mutfaklarda yapılan basit ama kritik hatalardan kaynaklandığını belirtti. Bir yemeği doğru pişirmek kadar doğru saklamanın da hayati olduğunu belirten Şef Aslan, "Küçük bir ihmal, çok sayıda insanı hasta edebilir, çocuklarımızın hayatına mal olabilir" dedi. Aslan, özellikle toplu yemeklerde tavuk, pilav ve süt ürünlerinin yanlış koşullarda saklanmasının ciddi tehlikeler doğurduğunu vurguladı.

“Hijyenik olmayan koşullarda hazırlanan ve pişirilen yiyeceklerde bakteriler hızla çoğalır ve gıda zehirlenmelerine yol açar” diyen Aslan, bu noktada özellikle Bacillus cereus bakterisine dikkat çekti. Doğada toprakta ve birçok bitkide bulunan bu bakteri, pirinç, makarna, kremalı tatlılar ve sütlü pudinglerde kolayca üreyebildiğine vurgu yapan Aslan, Bacillus cereus’un neden olduğu zehirlenmelerin en sık sebebinin, pişmiş pirinç içeren yemeklerin uygun şekilde soğutulmaması ve tekrar ısıtılması olduğunu belirtti.

GÜVENLİ SAKLAMA İÇİN ALTIN KURALLAR

Şef Volkan Aslan’ın verdiği bilgilere göre gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için şu kurallara mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor:

  • Soğutma sırasında kapağı kapatmayın: Yemekleri soğuturken kabın kapağını tamamen kapatmamak gerekir. Bu sayede içeride nem birikmez, bakteri oluşumunun önüne geçilir.
  • Benmari ile hızlı soğutma yapın: Sıcak yemekleri, kabıyla birlikte soğuk suyun içine oturtarak hızlı bir şekilde soğutabilirsiniz. Bu yöntem bakterilerin üremesini en aza indirir.
  • Isıtmada buharın gücünü kullanın: Buhar yemeğin her alanına eşit şekilde yayılır. Yeniden ısıtılan ürünlerin iç sıcaklığı mutlaka 70 °C’nin üzerine çıkmalıdır. Ayrıca her ürün sadece bir kez ısıtılmalıdır; ikinci kez ısıtmak ciddi risk taşır.
  • Yemekleri zamanında buzdolabına kaldırın: Yemekler en geç 2 saat içinde buzdolabına konulmalı, büyük tencerelerde bekletilmemelidir. Küçük kaplara bölünerek soğutulması daha güvenlidir. Buzdolabının sıcaklığı 4 °C’de, derin dondurucunun sıcaklığı ise –18 °C’de olmalıdır. 24 saat içinde tüketilmeyecek yemekler mutlaka dondurularak saklanmalıdır.
  • Dolap düzenine dikkat edin: Çiğ ve pişmiş gıdalar aynı rafta saklanmamalı, çiğ ürünler daima alt raflarda tutulmalıdır. Böylece bulaşma riskinin önüne geçilir.
  • Koku kontrolü yapın: Buzdolabından çıkarılan her yiyeceği mutlaka ilk açımda koklayın. Negatif bir koku varsa o ürünü asla ısıtmayın; çünkü ısındıkça bozulma daha da hızlanır.
  • Tavuk mutlaka tam pişmeli: Tavuk ürünlerinde “yarı pişmiş” bir seçenek yoktur. Yeterince piştiğinden emin olmak hayati önem taşır.
  • Balık alırken göz ve derisine bakın: Taze balığın derisi parlak ve sıkı, gözleri ise cam gibi olmalıdır. Bulanık, solmuş veya çöküntülü balıkları kesinlikle tüketmeyin.
  • Eti kuru dinlendirin: Etleri dinlendirirken kendi kanından uzaklaştırmak, hem lezzeti artırır hem de bozulmayı önler.
  • Pilav ve pirinç ürünlerine dikkat edin. Bu yiyecekler hem ısınması zor hem de kolay bozulan gıdalardır. Saklama ve ısıtma aşamalarında ekstra özen gösterilmelidir.
  • Yumurtaları açıkta bırakmayın: Kabuk üzerindeki bakteriler buzdolabına kolayca yayılır. Bu durum sebze ve meyvelerin erken çürümesine, yemeklerin bozulmasına ve gıda zehirlenmesi riskinin artmasına yol açabilir.

Denizli’de İlk Lykos Yarı Maratonu için geri sayım başladı

İzmir'de ormanda yaşayan aile otele yerleştirildi!

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin “Dayanışma Sofrası”na Milano’dan ödül

DP Genel Başkanı Uysal, Yalova Belediye Başkanı Gürel'i Ziyaret Etti

Antalya Muratpaşa’dan farkındalık buluşması

Bursa Kirazlıyayla’da halk katılmadı, toplantı yapılamadı

İzmir Narlıdere'de bedenin şifası kahkaha ve dansla geldi

Ankara Keçiören'de söz vatandaşın

Ceza İnfaz Kurumlarında 70 Bin Hükümlü Üretim Faaliyetlerine Katılıyor

15 Temmuz Milli İrade Mahallesi'ne Yeni İçme Suyu Hattı Çalışmaları Sürüyor

Bursa Nilüfer’de ‘Sağlıklı Gıda Şenliği’ başladı

Mardin'in taşları dizilerin yalanlarıyla çatırdıyor! Gerçek kültür nerede?

Kocaeli’de tiyatro sezonu dopdolu başladı

Bursa Nilüfer’de göz hastalıkları ve tedavileri anlatıldı

Konya'da Kurakçıl Peyzaj Düzenlemesi ile Su ve Enerji Tasarrufu Hedefleniyor

Mardinli hayırseverden Gazze’ye 839 bin TL'lik bağış

Mardin’de genç kalemler uyanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akkuyu’da ilk elektrik yakında... Sakarya Gazı 2028'de 16 milyon hanede

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız Mahalle Ziyaretlerini Sürdürüyor

Nevşehir'de Türkiye - Gürcistan Maçı Dev Ekrandan Yayınlanacak

KOMEK yeni döneme 94 bin kursiyerle başladı

Artvin’de yeni sezonu zeytin fiyatları belli oldu

Bulgaristan Ligi'nin 17 yaşındaki Türk yeteneği Burak Akıncı'nın idolü Hakan Çalhanoğlu

Diyarbakır'da Ulaşım Emekçileriyle Çözüm Toplantısı

Aydın Jandarma Ekipleri Öğrencilerle Buluştu

Tütünle mücadelede standartlar yükseldi! Sigara bırakma birimlerinde yeni dönem

Konya SOBE’de robot destekli eğitim hamlesi

Bursalı mimarlardan teknik ve mesleki söyleşi

Van'da Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Müzik ve Eğlence Şöleni Düzenlendi

62. Altın Portakal'ın Uluslararası Yarışma Filmleri Belli Oldu

Yükleniyor

İzmir'de ormanda yaşayan aile otele yerleştirildi!

DP Genel Başkanı Uysal, Yalova Belediye Başkanı Gürel'i Ziyaret Etti

Bursa Kirazlıyayla’da halk katılmadı, toplantı yapılamadı

Ceza İnfaz Kurumlarında 70 Bin Hükümlü Üretim Faaliyetlerine Katılıyor

15 Temmuz Milli İrade Mahallesi'ne Yeni İçme Suyu Hattı Çalışmaları Sürüyor

Mardin'in taşları dizilerin yalanlarıyla çatırdıyor! Gerçek kültür nerede?

Konya'da Kurakçıl Peyzaj Düzenlemesi ile Su ve Enerji Tasarrufu Hedefleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akkuyu’da ilk elektrik yakında... Sakarya Gazı 2028'de 16 milyon hanede

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız Mahalle Ziyaretlerini Sürdürüyor

Nevşehir'de Türkiye - Gürcistan Maçı Dev Ekrandan Yayınlanacak

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin “Dayanışma Sofrası”na Milano’dan ödül

Antalya Muratpaşa’dan farkındalık buluşması

İzmir Narlıdere'de bedenin şifası kahkaha ve dansla geldi

Ankara Keçiören'de söz vatandaşın

Bursa Nilüfer’de ‘Sağlıklı Gıda Şenliği’ başladı

Kocaeli’de tiyatro sezonu dopdolu başladı

Mardinli hayırseverden Gazze’ye 839 bin TL'lik bağış

Mardin’de genç kalemler uyanıyor

Bursalı mimarlardan teknik ve mesleki söyleşi

Bursa İnegöl'ün meşhur yolunda renk cümbüşü

CHP'li Öztürk: Tamamlayıcı Emeklilik fayda sağlamayacak

Dervişoğlu’ndan Gazze ve ekonomi mesajları... Türkiye ateşkeste garantör ülke olarak etkin rol oynamalı

CHP Bursa İl Kadın Kolları: Rojin için adalet istiyoruz

CHP'li Sarıbal: Pamukta alım fiyatları 40 TL'nin altına düşmeli

CHP lideri Özel’den komisyon eleştirisi

CHP'li Gökan Zeybek'ten 'Kooperatif Davası' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 500 bin sosyal konutla dar gelirliye nefes aldıracağız

Bursa'da İYİ Partili Türkoğlu'ndan su eleştirisi

Saadet Partisi Bursa: Su şehrinden beton Bursa'ya dönüştük!

Bahçeli'den birlik, adalet ve Terörsüz Türkiye mesajları

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 1 2 7 17
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 4 2 1 3 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 7 3 2 2 4 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 2 3 2 -2 8
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
14.GENÇLERBİRLİĞİ 8 1 5 2 -5 5
15.KOCAELİSPOR 8 1 5 2 -7 5
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3