9195,31%0,19
39,11% 0,04
44,21% 0,11
4151,10% 0,44
6639,29% -0,23
Yerel gastronomi mirasını korumak, sürdürülebilir tarımı ve
turizmi teşvik etmek, toplumsal faydayı gözeterek vizyoner işletmelerin
desteklenmesini sağlamak amacıyla sertifikasyon sistemi çalışmalarını sürdüren
Culinary Heritage; Türkiye’deki ilk değerlendirmelerine Alanya’da başladı.
Alanya Belediyesi öncülüğünde işletmeler tek tek ziyaret edilerek değerlendirme
yapıldı. Kent genelindeki işletmelere yapılan denetimlere; Culinary Heritage
Küresel Koordinatör Niclas Fjellström, CH Ulusal Temsilci Şef Araz Aknam ile CH
Koordinatörleri Sevda Çapa ve Zeynep Kiriş katıldı. Ziyaretlerde, sertifikasyon
sisteminin altı temel ilkesi işletmelerde arandı. Mutfak kültürünün korunması,
sürdürülebilirlik ve yerel kaynak kullanımı, kaliteli ürün ve özgünlük,
toplumsal fayda, operasyonlarında şeffaflık ve gelenekte yenilik ilkeleri
ışığında denetimler titizlikle gerçekleştirildi.
BAŞKAN ÖZÇELİK: ALANYA YENİ TURİZM TRENDİNE YANIT
VEREBİLECEK BİR KENT
Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik konuyla ilgili
yaptığı değerlendirmede, “Hayata geçirdiğimiz uygulamalarla, turizmde sürekli
gelişen bir hizmet anlayışına kavuşuyoruz. Geleceğin turizm trendleri geçmişten
farklı beklentilerle şekilleniyor. Artık misafirler ziyaret ettikleri şehre
özgü tatları keşfetmek, çevre dostu uygulamaları görmek ve sürdürülebilir
turizm konusunda bilinçli kentler görmek istiyorlar. Alanya’mız da bu talebe
cevap verecek yeterliliktedir. Bu sebeple, Culinary Heritage Sertifikasyon
Sistemi ile protokollerimizi tamamlayıp, Alanya’daki işletmelerimizi
değerlendirdik. Birçok işletmemiz yüksek performans gösterdi. Öyle ki
aralarında mükemmel diyebileceğimiz; altı kriterin tamamında yüksek puan alan
işletmelerimiz de var. Culinary Heritage Sertifikasına müracaat eden her bir
işletmemize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu başlangıç, Alanya’nın
geleceği için emeğini ortaya koyan işletmelerimizi teşvik ederek birlikte
güçlenmemizi sağlayacak. Alanya Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalar
neticesinde sadece Alanya’yı değil Antalya genelindeki sürdürülebilirlik ve
kaliteli gastronomi uygulamalarının yaygınlaşmasını desteklemek üzere çalışma
sahamızı genişlettik. Bu kapsamda, işletmesinin değerlendirilmesini isteyenler,
yıl boyu Belediyemize müracaat edebilir” dedi.
İKİ İŞLETME MÜKEMMELLİK SERTİFİKASI ALDI
Culinary Heritage'ın sisteminde çok yönlü değerlendirme
yapılarak; geleneksellik, sürdürülebilirlik, atık yönetimi, çevre dostu
uygulamalar, toplumsal fayda gibi birçok konuda güçlü ve geliştirilebilir
yönler ortaya konuldu. Tüm kriterlerde üstün performans göstererek en yüksek
puan seviyesine ulaşan Adin Beach Resort Otel ve Noxınn Deluxe Otel
‘Mükemmellik Sertifikası’na layık görüldü. Culinary Heritage Sertifikasyon
Sisteminin gereklilikleri ile güçlü bir uyum sergileyen ve bölgenin mutfak
kimliğine, çevreye, gastronomisine ve topluma faydalı çalışmalar sunan; İskele
Belediye Çay Bahçesi, Mercado Restaurant, Bergamot Cafe, Muk&Ka Chocolate,
Club Bıg Blue Suıte Otel, Villa Okan Restaurant, Mutfak Kültürü Evi, Alaiye
Resort & Spa Hotel, Zeytindalı Cafe, Ejder Meyvesi Alanya, Pasha
Restaurant, Antique Roman Palace Hotel ile Kodal Chocolate, Kombuco ve Lezzet-i
Şinas değerlendirme haftasını başarıyla tamamladı.