Tarih: 28.10.2025 01:43

Kızılinler Bal Kabağı Panayırı Yoğun Katılımla Gerçekleşti

Facebook Twitter Linked-in

Tepebaşı Belediyesi tarafından Kızılinler'in ata tohumundan üretilen ve coğrafi işaretli ürünler arasına giren bal kabağının tanıtılması amacıyla düzenlenen Kızılinler Bal Kabağı Panayırı'nın üçüncüsü yoğun katılımla gerçekleşti. Panayırda konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Tarladan sofraya her aşamada bal kabağına değer katıyoruz" dedi.

Geniş Katılımlı Organizasyon

Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu iş birliğiyle Kızılinler Bal Kabağı Panayırı, Kızılinler Davet Salonu'nda düzenlendi. Panayıra Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın yanı sıra CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Tevfik Yıldırım, Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, Eskişehir Rumeli İş İnsanları Derneği Başkanı Rüştü Şentuna, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Canan Adlım, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çok Yönlü Etkinlikler

Coğrafi işaretli Kızılinler bal kabağının tanıtımı, yerel ve kültürel değerlerin yaşatılması ve kadın üreticilerin ürünlerinin tanıtılması amacıyla düzenlenen panayırda yöresel ürün satış stantları, Matematik Evi tarafından açılan stantlar ve Çizgilerle Bal Kabağı Sergisi yoğun ilgi gördü. Katılımcılar yöresel lezzetleri tadarken, yerel üreticiler de ürünlerini tanıtma imkanı buldu.

Müzik ve Eğlence

Panayırda Tepebaşı Belediyesi temizlik emekçilerinden oluşan Eko Şov Ritim Grubu konser verdi. Başkan Ataç ve vatandaşlar ritim grubuna eşlik etti.

Rekor Hasat Açıklaması

Panayırın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Kızılinler'de bu yıl 222 dekar ekili alanda 367 ton bal kabağı hasat edildiğini açıkladı. Ataç, "Kızılinler Bal Kabağı tarımı, üretimi, halkı ve toplumsal dayanışmayı birleştiren sembolik bir üründür. Bu güzel panayırı gelenekselleştirerek, her yıl yenilikler getirerek büyütüyoruz" dedi.

Gastronomi Çalışmaları

Başkan Ataç, Eskişehir Aşçılar Derneği ile Kızılinler Bal Kabağı'nın gastronomideki yerini ve potansiyelini geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. 15 Ekim'de Kızılinlerli 11 üretici kadının Mutfak Atölyesi'nde şeflerle atölye çalışması yaptığını, 22 Ekim'de ise Gökkuşağı Kafe'de bal kabağının tarladan sofraya yolculuğunun anlatıldığı yemek sunumu gerçekleştirildiğini aktardı.

Coğrafi İşaret Vurgusu

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, "Kızılinler bal kabağının coğrafi işareti ile birlikte Eskişehir artık sadece sanayi ve eğitimde değil, tarımsal kalitede de özgün, üretimde de öncü bir şehir olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor" dedi.

Kültürel Değer

CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, "Eskişehir'in hem yemek kültürü açısından hem de kültürel yapısı açısından kabağın büyük bir yeri var. Bal kabağı Eskişehir'in kültüründe büyük bir yer tutar" ifadelerini kullandı.

Söyleşi ve Paneller

Panayırda Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler moderatörlüğünde, "Coğrafi işaretlemenin önemi ve Kızılinler bal kabağı topraktan kabağa, kabaktan tabağa" konulu söyleşi gerçekleştirildi. Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Gültekin Güler ve Ekolojik Köy Kızılinler Kadın Kooperatifi Üyesi Sevinç Serhan'ın katıldığı söyleşide coğrafi işaretin önemi vurgulandı.

Kültür Gösterileri

Konuşmaların ardından Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu Halk Oyunları Topluluğu, Kızılinler Halk Dansları ekibi ve Tepebaşı Belediyesi Gençlik Halk Dansları ekibi tarafından gösteri sunuldu. Bal kabağı üzerine mani atışmalarının da gerçekleştirildiği panayırda, protokol üyeleri bal kabağı ve diğer ürünlerle yapılan yöresel lezzetlerin tadına baktı.


Eskişehir,Tepebaşı Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —